JustGet Forum  

Witamy na JustGet Forum.

Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu!

Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami.

Wróć   JustGet Forum > GENERAL DISCUSSION > LITERATURA
Google
Zarejestruj się FAQWspomóż Użytkownicy Chatbox Album Gry! Oznacz Fora Jako Przeczytane

LITERATURA Dział dla wielbicieli literatury wszelakiej, erudytów, poetów i zwykłych czytaczy :-)

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 25-01-2010, 20:08   #1
FlyMan
Gold Member

FlyMan's Avatar

Miasto: Skierniewice/Poznań
Podziękował: 87
Otrzymał 103 podziękowa(nia/ń) w 89 postach
Siła Reputacji: 587

Reputacja: FlyMan to Mastah of JustGet :)FlyMan to Mastah of JustGet :)
FlyMan to Mastah of JustGet :)FlyMan to Mastah of JustGet :)
Andrzej Pilipiuk - seria książek o przygodach Jakuba Wędrowycza

Zaintrygowany tytułem "Homo bimbrownikus" zainteresowałem się książką i zacząłem szukać informacji na jej temat. Bez problemu dowiedziałem się, że autorem jest niejaki Andrzej Pilipiuk, a książka sama w sobie jest 6.tą z serii opowiadań o Jakubie Wędrowyczu. Pojawił się kolejny trop - gdzieś już ta postać o uszy się obiła... No i kolejne poszukiwania doprowadziły mnie do stron wikipedii, gdzie znalazłem taki oto wstęp do artykułu:

Cytat:
Jakub Wędrowycz (ur. 1901 r.[1] lub 1904 r.[2]) – kłusownik, bimbrownik, egzorcysta amator i główny bohater serii ponad 60 opowiadań Andrzeja Pilipiuka.
Nie ma co ukrywać - spodobało mi się jeszcze bardziej, do tego stopnia, że postanowiłem zaznajomić się z przygodami Jakuba. Podczas wizyty serwisowej w jednej z filii Biblioteki Raczyńskich, w której pracuję, zapytałem, czy może mają pierwszą część opowiadań, czyli "Kroniki Jakuba Wędrowycza". Okazało się, że była. W drodze powrotnej do domu (30 minut tramwajem) połknąłem 1/3 książki, a po powrocie do domu i pospiesznym zjedzeniu obiadu przebrnąłem przez kolejne kartki tej pozycji.

Pierwsza część szybko się skończyła, co spowodowało podróż do Biblioteki i wymianę na kolejną część.

Cóż mogę powiedzieć - opowiadania są genialne. Przesycone humorem, czasem czarnym, czasem lekko niesmacznym, ale często zdarza się, że nie możesz opanować głośnego śmiechu, przez co nie polecam tej książki na wykład.

Jeśli ktoś nie zna - GORĄCO POLECAM.

A do osób, które znają pytanie, a w zasadzie dwa: Czy inne książki Pilipiuka utrzymane są podobnym (humorystycznym) klimacie? Czy jesteście w stanie polecić coś innego utrzymanego w podobnej konwencji?
Stary 26-01-2010, 11:08   #2
dr_NO
Kapral

dr_NO's Avatar

Miasto: Siemianowice
Podziękował: 15
Otrzymał 30 podziękowa(nia/ń) w 21 postach
Siła Reputacji: 98

Reputacja: dr_NO jest znany/a przez wieksza część userówdr_NO jest znany/a przez wieksza część userówdr_NO jest znany/a przez wieksza część userówdr_NO jest znany/a przez wieksza część userówdr_NO jest znany/a przez wieksza część userówdr_NO jest znany/a przez wieksza część userówdr_NO jest znany/a przez wieksza część userówdr_NO jest znany/a przez wieksza część userówdr_NO jest znany/a przez wieksza część userówdr_NO jest znany/a przez wieksza część userów
Pisałem chyba o tym wcześniej...
Anyway, tak, są inne książki Andrzeja w podobnym klimacie np:
Rzeźnik drzew czy Czerwona gorączka (ta ostatnia to "odpowiedź na kube rozpruwacza" Generalnie całkiem fanie się czyta Pilipiuka, tak więc polecam też Oko jelenia czy Księżniczkę.
Co do samej serii o Wędrowyczu, to po prostu, kurde no jest EPICKA i tyle
Cheers

ladies and gentelmans ... fasten your seatbelts
dr_NO is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26-01-2010, 20:43   #3
Strenger
MODERATOR

Strenger's Avatar

Miasto: Stolica
Podziękował: 64
Otrzymał 57 podziękowa(nia/ń) w 42 postach
Siła Reputacji: 501

Reputacja: Strenger to Mastah of JustGet :)
Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)Strenger to Mastah of JustGet :)
Szkoda, że Pilipiuk usilnie dąży do powieści. W krótkich formach, opowiadaniach idzie mu zdecydowanie lepiej - bez względu na temat.

Strenger is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20-05-2010, 12:46   #4
polaken
Plutonowy

polaken's Avatar

Miasto: Poznań
Podziękował: 17
Otrzymał 23 podziękowa(nia/ń) w 17 postach
Siła Reputacji: 311

Reputacja: polaken zjadł/a wszystkie rozumy :P
polaken zjadł/a wszystkie rozumy :Ppolaken zjadł/a wszystkie rozumy :Ppolaken zjadł/a wszystkie rozumy :Ppolaken zjadł/a wszystkie rozumy :Ppolaken zjadł/a wszystkie rozumy :Ppolaken zjadł/a wszystkie rozumy :Ppolaken zjadł/a wszystkie rozumy :Ppolaken zjadł/a wszystkie rozumy :Ppolaken zjadł/a wszystkie rozumy :P
Z serii z Wedrowyczem przeczytalam chyba wszystko... "Kroniki.." i "Czarownik Iwanow" podobaly mi sie najbardziej... Pomyslowosc Pilipiuka nie zna granic, chyba kazdemu, kto czytal te ksiazki, zdazylo sie wybuchnac smiechem w miejscu publicznym...

Nie sa to pozycje wymagajace... Wszystko jest dopowiedziane, jezyk jest prosty, czasem mozna nawet rzec trywialny... Jednak ksiazki chyba glownie czyta sie dla rozrywki, a tego nam Wedrowycz nie poskapi....

"Przegrywamy każda wojne zanim zaczynamy ją..."
polaken is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24-05-2010, 11:38   #5
Keryn
Kapral

Keryn's Avatar

Miasto: Kraków
Podziękował: 0
Otrzymał 0 podziękowa(nia/ń) w 0 postach
Siła Reputacji: 124

Reputacja: Keryn jest znany/a przez wieksza część userówKeryn jest znany/a przez wieksza część userówKeryn jest znany/a przez wieksza część userówKeryn jest znany/a przez wieksza część userówKeryn jest znany/a przez wieksza część userówKeryn jest znany/a przez wieksza część userów
Ja od lat jestem fanem Wędrowycza
Choć pierwsze tomy wydają mi się najfajniejsze to zawsze wypatruję na wystawach czy coś nowego się nie pojawiło
Polecam również trylogię Kuzynki+Księżniczka+Dziedziczki.
Całkiem fajny jest także cykl Oko jelenia (w tym tygodniu kupiłem 5 tom).
Co do zbiorów opowiadań to jeszcze "2586 kroków" bym radził zahaczyć - poprzedza on niejako Czerwoną gorączkę już tu przytaczana.
Keryn is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania