![]() |
|
Witamy na JustGet Forum. Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu! Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami. |
|
|
|||||||
|
|
| Z INNEJ BECZKI Tu jest miejsce na posty nie pasujące do innych kategorii. Jeśli masz wątpliwości, gdzie umieścić swojego posta - umieść go tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#1 |
|
Kapral
![]() Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Siemianowice
Podziękował: 15 Otrzymał 30 podziękowa(nia/ń) w 21 postach Siła Reputacji: 98
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pomysł na ...
... Parówki w cieście fhrancuskim.
Witam serdecznie, Michał Borowiec, Boro vel Boro zapraszam na post z serii co zrobić jak mam 22 zł ochotę na coś pysznego do jedzenia, wyprodukowanego własnoręcznie. Zacznijmy od składników, a nie ma ich zbyt wiele: 1) Rolka ciasta fhrancuskieeego (kupna w biedronie, kerfurze, tesco, żabce, kogucie, musze, dżdżownicy i innych sklepach tego typu) 2) Parówki (najlepsze biedronkowe - SERIO) 3) Ser żółty mozzarella, a jak nie ma to np. Turek Gouda "Marmurek" - Fantastyczny. 4) Jedno jajko kurze małe (bo po co większe )Na początku nagrzewamy piekarnik by od razu jak przygotujemy danie, sruuu paróweczki do piekarnika i pieczemy. Ustawiamy piekarnik na 200stopni, ja zapodaję jeszcze termo-obieg, by pieczenie było błyskawiczne (co w moim przypadku, dzisiaj okazało się zbyt błyskawiczne*) Rozwijamy ciasto na papierze na którym jest zawinięte i dzielimy na paski ~3-4cm szerokości jak na poniższym zdjęciu. Zawijamy parówy w plastry sera by wyglądały jak poniżej: Przygniatamy końcówkę plastra sera do reszty sera by się skleiły i nie rozleciały w kolejnym etapie którym jest zawijanie parówek owiniętych serem w ciasto francuskie, a dokonujemy to tak jakbyśmy izolowali kabel, a wygląd takiego kawałka zmielonego mięsa (w sumie nie wiem czy w tym mięsie jest mięso...) przedstawia poniżesze foto: W szklance/kubku/misce rozczepujemy jedno jajko Układamy nasze parówy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, a że ja go nie miałem, użyłem pergaminu z ciasta francuskiego, do naszego celu nadaje się wręcz idealnie. i smarujemy lekko od góry rozczepanym jajem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do uzyskania przyrumienionego lekko wierzchu, całość trwa około 1-12 minut. Niestety ja włączyłem termoobieg i po 10 minutach niektóre parówki wyglądały jak po 25, tak więc foto ucięte ![]() Co nie zmienia faktu, że jedzonko wyśmienite i z keczapem smakuje genialnie, polecam gorąco. BONAPETIT! Jeżeli cykl się spodoba, będę gotował częściej, i bardziej skomplikowane potrawy wymagające profesjonalnych narzędzi kuchennych. Jutro pomysł na: Kotlety mielone tradycyjną podkaszarką żyłkową. Cheers! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Kapral
![]() Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: Czestochowa
Podziękował: 10 Otrzymał 25 podziękowa(nia/ń) w 15 postach Siła Reputacji: 88
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wygląda smakowicie....Tylko nie bardzo wiem , co mam
zrobić z tym jajkiem....? Rozczepać...?...rozczepić...?...roz....? Hmmm , ja chyba jakaś "rozczepana" jestem... ![]() A upierdliwa napewno... ![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Kapral
iiii rozczepujemy rozczepujemy i smarujemy owieniete parowy w ciasto odrobina roczepanego jaja przed wlozeniem do piekarnika
![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
MODERATOR
Miasto: ZielonaGóra
Podziękował: 84 Otrzymał 101 podziękowa(nia/ń) w 67 postach Siła Reputacji: 659
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
hyhy boski temat!
![]()
|
|
|
#5 |
|
ADMINISTRATOR
Miasto: "Kuba nie mieszka w Warszawie. On tam tylko studiuje" - Tata ;)
Podziękował: 51 Otrzymał 125 podziękowa(nia/ń) w 77 postach Siła Reputacji: 434
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja i tak sobie zrobie przy tym krzywde. ale fajnie sie foty oglada. dawaj wiecej
![]()
"...Mistrz mówił cicho i jego oczy były posępne, gdy spoglądał na Geda. - Myślałeś, będąc chłopcem, że mag to ktoś, kto potrafi uczynić wszystko. Tak i ja niegdyś myślałem. Tak myśleliśmy wszyscy. A prawda jest taka, że im bardziej rośnie prawdziwa moc człowieka, im bardziej poszerza się jego wiedza, tym bardziej zwęża się droga, którą może on kroczyć; aż wreszcie niczego już nie wybiera, lecz czyni tylko i wyłącznie to, co musi czynić..." |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Kapral
hmmm soł ... będą kolejne części, już jutro - jedna z trudniejszych którą potrafię, no ale cóż
![]() Fotki jakie są, takie są, bo z telefonu, ale przecież lustra nie zaprzęgę do brudnej roboty ;p |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ADMINISTRATOR
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zrobilem, dziala, zyje.
w nadmiar ciasta zawijamy po kostce czekolady i mamy ciasteczka ![]()
"...Mistrz mówił cicho i jego oczy były posępne, gdy spoglądał na Geda. - Myślałeś, będąc chłopcem, że mag to ktoś, kto potrafi uczynić wszystko. Tak i ja niegdyś myślałem. Tak myśleliśmy wszyscy. A prawda jest taka, że im bardziej rośnie prawdziwa moc człowieka, im bardziej poszerza się jego wiedza, tym bardziej zwęża się droga, którą może on kroczyć; aż wreszcie niczego już nie wybiera, lecz czyni tylko i wyłącznie to, co musi czynić..." |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
admin@justget.org
Miasto: Warszawa
Podziękował: 50 Otrzymał 84 podziękowa(nia/ń) w 52 postach Siła Reputacji: 533
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Chociaż, jeśli lubisz.... ![]() @DrNO - świetny temat Poproszę więcej i częsciej bo brakuje mi świeżych pomysłów dla mojej monotonnej kuchni ![]() |
|
|
|
|
| Następujące osoby podziękowaly użytkownikowi Puma za ten post: |
Kruger (14-05-2009)
|
|
|
#9 |
|
Kapral
@Puma ->hyhy sobie krzywde a parowki w sklepie hyhy ; p dopre ; p
Co do pomysłu na to mały brak czasu, ale bedize weekend wiec sie cos upichci ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
MODERATOR
Miasto: ZielonaGóra
Podziękował: 84 Otrzymał 101 podziękowa(nia/ń) w 67 postach Siła Reputacji: 659
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nastepnym razem jak bede robil kielbaske ala paczino to rowniez zrobie fototutorial
![]()
|
|
|
#11 |
|
ADMINISTRATOR
Kielbaske sie robi tylko raz.
podpisano: Kruger.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Sierżant
![]() Zarejestrowany: Jul 2004
Miasto: RzEsZóW
Podziękował: 2 Otrzymał 16 podziękowa(nia/ń) w 12 postach Siła Reputacji: 208
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja już składniki kupiłem i jutro pewnie rusze do kuchni
![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Kapral
łubudubu, łubudubu, chroniczny brak czasu, w połączeniu z uber wydajną pracą i masakrycznie męczącymi treningami zmuszają mnie do rzadszych wizyt w kuchni, dzisiaj, podczas małego oberwania chmury wpadłem na pomysł genialny w swojej prostocie, a zarazem dość smaczny, szybki i w dodatku cholernie tani
![]() Zapraszam do kuchni by upichcić omlet a'la borro ... Sprawa wygląda niezwykle prosto, a potrzebować będziemy: - Głodu (małego, większego, jaki kto woli )- Chęci - 15 wolnych minut - 10-15 na skonsumowanie - 2 większych jajek - 3 kromek chleba - sól, pieprz do smaku - plaster(ry) szynki - jakiś ser, żółty, w sumie obojętnie jaki - coś na czym usmażymy, polecam ramę do smażenia, albo olej, jakikolwiek. A więc mamy wszystko, a nawet więcej (jakieś wędliny, grzybki, cebulę czy co tam jeszcze, wszystko będzie z tym świetnie smakować IMO )Step łan: Wszystkie składniki, poza serem kroimy w kostkę o przekroju, bo ja wiem, 2cm. Step tu: Pakujemy do michy (tylko jakieś większej, bo ta której ja użyłem trochę za mała...) wbijamy jajka, solimy pieprzymy, i mieszamy, tak by, jajka zespoiły całość w jedną wielką niewiadomą (taka nazwa robocza, muszę jakąś nazwę dla tego roztworu wymyśleć ) a całośc wygląda mniej więcej tak :![]() Step fri: Nagrzewamy patelnie, roztapiamy tłusz, czy wlewamy olej, łatewer, byle by było na czym usmażyć nasz omlet du wszystko gdy to zrobimy, wywalamy całą masę na patelnię (która fajnie by było, jak będzie duża, bo można cienki placek uformować, a całość i tak spulchnie) i np. łopatką do przewracania (czy jak to się tam zwie) formujemy jakby placek mniej więcej taki:![]() smażymy na średnim ogniu. Step for: Po jakichś 3-4 minutach, lekko podważamy całość by zobaczyć czy się przyrumieniło, i całość połączyła, jeżeli tak, odwracamy by przysmażyć z drugiej strony. Step fajw: I teraz szybka akcja! a) zmniejszamy ogień b) smarujemy przypieczoną stroną (w sumie tą spodnią byłoby trudno ;p) keczupem c) ja teraz posypuje ziołami, oregano i bazylia, ale wolna amerykanka ![]() d) 2 słuszne plastry sera na górę e) 4-5 większych plastrów pomidora na górę (albo co innego )Step fajw: Całość teraz się smażyć winno, jakieś 5 minut, doglądając czy nie przypala się, i czy się zarumieniło (teraz powinno być bardziej brązowe niż przyrumienione) jeżeli takie jest, wyłączamy gaz, i przekładamy na tależ ![]() Step siks: Całość można polać jakimś sosem, keczupem czy czymś. Ja wykorzystałem do tego niecnego celu sos czosnkowy, fanastyczne połączenie. Gotowe danie najlepiej wsuwać przy zimnym piwku, jak znalazł ![]() BONAPETIT, SMACZNEGO, ŻRYTJA WELA WEZIE i inne pozdrowienia czy co tam ;p Generalnie naprawdę smaczne to jest ![]() |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Kapral
W związku z tym że od jakiegoś czasu biegam skakam i akie tam, i przy okazji jadam troszkę zdrowiej, podsyłam nowy pomysł na ...
CHIŃSKI MISZ MASZ Nazwa może nie zachęca or smt, ale bangla że łoho łoho ![]() A potrzebować będziemy:
![]() Na początek, w rondlu/garnku stawiamy wodę na gaz, lekko soląc. Zanim woda się zagotuje robimy całą resztę. Wszystko robimy myju myju, by była ładne pachnące i nie syfiaste ![]() Warzywa kroimy na cieniutkie paseczki, i tu ważna uwaga, paprykę kroimy od strony miąszu, jest dużo łatwiej i nie wyślizguje się spod ostrza. Marchewy mają to do siebie że z założenia są twarde, więc trochę trzeba się przyłożyć, ale warto to zrobić dokładnie. Por jest okrągły, kroimy więc w krążku i przecinamy do połowy (promień) dzięki czemu mamy paseczki ![]() W międzyczasie zapewne woda się zagotuje w garnku, wrzucamy doń ryż w woreczku. Najlepszy długoziarnisty. ![]() Mięso kroimy w nieregularne kształy, zbliżone do pasków, kwadratów itp, ne za małe bo podczas obróbki cieplnej się nam "zpipczą" ![]() ![]() Powoli zabieramy się za przyprawianie mięsa, przekładamy pokrojone mięso do miseczki dość solidnie zakrapiamy sosem sojowym i zasypujemy curry i resztą przypraw i łapami miąchamy to wszystko by się dokładnie wymieszało. Po 10 minutach od wrzucenia ryżu do wody, nagrzewamy patelnie z 1 łyżką oleju, gdy ten się zagrzeje wrzucamy mięcho na patelnie i jak się lekko zetnie wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy przez najbliższe 5 minut dość często mieszając ale nie cały czas! Po 15 minutach wyciągamy ryż, i NATYCHMIAST rozrywamy od góry torebkę i płuczemy pod zimną lodowatą wodą, gdy obcieknie, płuczemy w gorącej wodzie, dzięki czemu będzie sypki no i najważniejsze ciepluchny ![]() Wsypujemy ryż z torebki na talerz i wykładamy warzywka z mięchem na talerz Całość smakuje zajebiaszczo, a wygląda jeszcze lepiej.![]() ![]() ![]() Smacznego ![]() |
|
|
|
| Następujące osoby podziękowaly użytkownikowi dr_NO za ten post: |
Kones (12-11-2009)
|
|
|
#15 | |
|
Kapral
Dzisiaj lekko i wiosennie bowiem, mili Państwo, PASTE du AVOCADO!
Szybkie info: Porcja: Spokojnie na pół bagietki lub pół chlebka razowego, ale świeżutka bagietka lepiej się komponuje ![]() Łatwość: łatwo |---- trudno Smakowitość: blh ---|- mioooodzio Czas: ~15 min. Koszta: ~10 pln Składniki: > 1 duże lub 2 mniejsze dojrzałe (czyli bardziej ciemne, brązowe, czarnawe niż zielone, przede wszystkim miękkie!) owoce Avocado > 2 większe lub 3 mniejsze/średnie ząbki czosnku > sól/pieprz do smaku > limonka > oliwa z oliwek / olej (im lepszej jakości tym lepiej) ![]() Specjalistyczne przyrządy kuchenne: > deska do krojenia > nóż którym możemy siekać > widelec > głęboki talerz, nie miska > coś, do czego przełożymy gotową pastę, w moim przypadku, malutka kryształowa patera, zapewne oberwie mi się za nią ![]() Cytat:
No to czas na Jazz... 1) Obieramy i drobno siekamy czosnek, ale uwaga, nie gnieciemy i nie przeciskamy przez praskę, cały sok może "wyparować" a aromat przejdzie w zapomnienie! Siekanie czosnku, to najlepsze co możemy mu zrobić ![]() ![]() 2) Posiekany czosnek przekładamy na nasz głęboki talerz i skrapiamy cały łyżeczką oliwy/oleju, by go trochę "osłabić" ale nie zabić ![]() ![]() 3) Teraz bierzemy się za kwint esencję całej pasty czyli owoc Avocado w całej swej postaci. Na początek przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę, po czym obieramy ze skórki. Jeżeli nasze Avocado jest dojrzałe to powinno się to dać zrobić bez najmniejszych oporów, a samo winno wyglądać tak: ![]() 4) Kroimy nasz owoc w kostkę, po czym go siekamy, dość drobno, ale nie rozgniatając jeszcze. ![]() 5) Przekładamy całość na nasz wcześniej przygotowany czosnek, i skrapiamy całość sokiem z 3/4 limonki. ![]() 6) Teraz czas na "pastowanie", będziemy ugniatać i ucierać naszą masę na gładką konsystencję. Gdy uporamy się z posiekanym avocado, i je trochę utrzemy dodajemy soli i pieprzu do smaku. Całość ucieramy poprzez ugniatanie widelcem, często mieszając by wszystkie składniki wraz z czosnkiem się starły ze sobą i zespoiły. ![]() 7) Gdy pastę mamy utartą na jednolitą, gładką masę, przekładamy do finalnego pojemnika, bądź zostawiamy na talerzu, ja przełożyłem, bo lubię jak coś ładnie wygląda Gdy mamy naszą pastę w tym, w czym będziemy ją przechowywać (a będzie zjadliwa przez około 3-4 dni) skrapiamy ją pozostałą limonką i odrobiną (!) oliwy/oleju.![]() Nasza pasta jest już gotowa ![]() Propozycja podania: Pajdę świeżej bagietki smarujemy lekko masłem, i później już słusznie naszą pastą. Na wierzch kładziemy plasterek świeżego pomidorka i natkę pietruszki. Podajemy z zieloną herbatą z plasterkiem limonki. Po takiej przekąsce istnieje ogromna szansa uzależnienia się od tej pasty ![]() ![]() Szczypta informacji Awokado - po polsku zwane jest smaczliwką wdzięczną. Pochodzi z Meksyku, rośnie także w tropikalnej części Ameryki Środkowej oraz w południowej Afryce, Izraelu i Hiszpanii (Hiszpanie przywieźli je w 1653 roku do Europy). Głównie jest używane do sałatek, sosów, past, dipów (np. Guakamole). Jest świetne jeżeli chodzi o eksperymenty kulinarne a to zasługo prawie neutralnego smaku. Ostatnio edytowane przez dr_NO : 06-03-2010 o 17:40. |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
admin@justget.org
Miasto: Warszawa
Podziękował: 50 Otrzymał 84 podziękowa(nia/ń) w 52 postach Siła Reputacji: 533
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kuuuurna! Co Ty mi robisz!
Ide do sklepu.... |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Kapral
no, to trochę inna formuła, zabawa przy montowaniu - bezcenne
![]() http://www.youtube.com/watch?v=AO5qsijoi4o |
|
|
|
| Następujące osoby podziękowaly użytkownikowi dr_NO za ten post: |
convert (24-04-2010)
|
|
|
#18 |
|
ADMINISTRATOR
"Ten film wideo jest prywatny."
![]()
|
|
|