![]() |
|
Witamy na JustGet Forum. Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu! Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami. |
|
|
|||||||
|
|
| FILMOTEKA Tematyka filmowa w szeroko pojetym temacie, a takze sprawy "techniczne" (kodeki, ripowanie itp.). |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#1 |
|
admin@justget.org
Miasto: Warszawa
Podziękował: 50 Otrzymał 84 podziękowa(nia/ń) w 52 postach Siła Reputacji: 533
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie mogę się pozbierać. Film mnie zmiazdzyl, wbił w fotel, zachwycił i wzruszyl do łez. I nie tylko ja plakalem. James Cameron to od dzisiaj mój mistrz na równi z Peterem Jacksonem bo od czasów Wladcy Pierscieni nie widziałem nic tak spektakularnie zachwycajacego.
Do kina ludzie!! ... a ja się zbieram i jade do Letterfrack na Sylwestra. |
|
|
|
| Następujące osoby podziękowaly użytkownikowi Puma za ten post: |
Strenger (01-01-2010)
|
|
|
#2 |
|
MODERATOR
Miasto: ZielonaGóra
Podziękował: 84 Otrzymał 101 podziękowa(nia/ń) w 67 postach Siła Reputacji: 659
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wpis ode mnie z Twittera:
"Pocahontas z niebieskimi jajami w wietnamie. Na Wenus. Serio." Dobre eye-candy, tylko do kina i tylko na raz. Fabularnie naiwne na maksa. W ogóle nie mogłem oglądać w pewnym momencie, bo cały czas krążyła mi po głowie myśl, że Ziemianie i tak wrócą na Pandorę za 2 lata i zrobią orbitalne bombardowanie jakimiś taktycznymi głowicami i będzie pozamiatane .
|
|
|
#3 | |
|
Kapral
![]() Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Wielkopolska
Podziękował: 6 Otrzymał 17 podziękowa(nia/ń) w 8 postach Siła Reputacji: 61
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Bardzo dobre eye-candy. Z tą naiwnością fabuły bym nie przesadzał bo spodziewałem się czegoś gorszego a tu akcja spójna przyjemna i dynamiczna. Film w dobrym kinie wgniata w fotel i nie daje wyjść do kibelka. Polecam, zapewnia naprawdę świetną rozrywkę.
Ostatnio edytowane przez razor21 : 01-01-2010 o 23:24. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
admin@justget.org
Miasto: Warszawa
Podziękował: 50 Otrzymał 84 podziękowa(nia/ń) w 52 postach Siła Reputacji: 533
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mlin, Ty malkontencie
![]() I co z tego, że fabuła jest przewidywalna do bólu? Co z tego, że podział na dobrych i złych jest właściwie określony już od pierwszych minut na Pandorze i jest równie trywialny jak w kreskówkach z Bolkiem i Lolkiem? Jak coś razi zbyt wytrawnego kinomana to powinien sobie odpuścić oglądanie Ja ten film przyjąłem jako ucztę dla oczu i uszu (muzyka jest wypaśna) i zupełnie sie na nim nie zawiodłem. Co do powrotów Ziemian to miałbym nadzieję (dodam, że płonną), iż jesli faktycznie po cos wrócą to żeby nauczyć się wiecej o harmonii z naturą zamiast zwykłego napychania kieszeni i niszczenia wszystkiego co staje na drodze. Wiem, że teraz Mlin się będzie gromko śmiał, ale po rozpieprzeniu Big Tree było mi wstyd za moja przynależność do tego gatunku.... Chociaż zapewne taki własnie był zamysł Camerona ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
MODERATOR
Miasto: Stolica
Podziękował: 64 Otrzymał 57 podziękowa(nia/ń) w 42 postach Siła Reputacji: 501
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To że fabuła nie będzie najwyższych lotów to się spodziewałem - więc to mnie nie rozczarowało. A sama w sobie jest bardzo dobrą historią bajkową.
A tym właśnie jest ten film - cudowną, nowoczesną bajką. Z prostą historią, przesłaniem które wali prosto po oczach, jasnym podziałem na dobro i zło. A cała reszta to jeden z najbogatszych, najbardziej szczegółowo przygotowanych, opracowanych i przedstawionych światów w historii kina. Pod tym względem spokojnie konkuruje z Władcą Pierścieni a dzięki wykorzystanej technologii nawet go przewyższa. Język Na'vi został opracowany specjalnie na potrzeby tego filmu - (klik). Aktorzy nagrywali z mikro-kamerami zawieszonymi przed twarzą aby dokładnie odczytać i zdigitalizować ruchy twarzy. Nie wspominając o wirtualnej kamerze która opracowana na potrzeby tego filmu wykorzystana została w Transformersach 2 czy Star Trek'u. Cameron czekał 10 lat aby technika osiągnęła poziom jego wizji - dzięki temu powstał jeden z IMO najlepszych filmów w jego karierze - przebogaty i cudownie bajkowo naiwny. PS. Teraz niech zabiera się za Alite . |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
MODERATOR
Miasto: Strzyżów
Podziękował: 104 Otrzymał 39 podziękowa(nia/ń) w 36 postach Siła Reputacji: 431
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co mi sie najbardziej rzucilo w oczy w tym topicu:
Cytat:
Właśnie to miałem zjechać w tym filmie z góry na dół Muzyka była nawet jak na taki banalny film zdecydowanie zbyt banalna, zbyt przewidywalna i potwornie monotonna... Prawie wszystko miałem wrażenie, że gdzieś już słyszałem. Blee... nie lubie tego.A co do wrażen wizualnych. Pozytywne jak najbardziej - miał być banalny, był banalny, o taki przyjemny film, na który wybraliśmy się do kina i pewnie nieprędko do niego wrócimy. Cieżko mieć jakieś zastrzeżenia do produkcji jeśli zostało na nią wydane niemal ćwierć miliarda dolarów ![]() Wszyscy Pocahontas ? A tylko mi na początku filmu się nasuwały skojarzenia z innym filmem, w którym ludzie podłączani byli do jakiejś aparatury, tracąc kontakt z ciałem i przenosząc się do innego - sztucznego ? Z tym, że zamiast igły wbijanej w kark były jakieś kapsuły ![]() |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Chorąży
![]() Zarejestrowany: Aug 2002
Miasto: Krakow/Babice
Podziękował: 46 Otrzymał 12 podziękowa(nia/ń) w 12 postach Siła Reputacji: 275
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dzisiaj byłem w kinie na cyfrowej wersji 3D.
Fabularnie faktycznie Pocahontas, chociaż kumpel porównywał raczej do Tańczącego z wilkami. Ale pomijając główną oś fabuły, to świat przedstawiony jest rewelacyjny. Zarówno Na'vi ze swoim językiem i rytuałami, jak i cała Pandora z florą i fauną jest dopracowana i przekonywująca. Lubię od czasu do czasu oglądnąć jakąś bajkę Disneya, więc nie mam nic przeciwko filmom o nieskomplikowanej fabule, jeśli rekompensują to w jakiś inny sposób. A Avatar rekompensuje luki w fabule, i to z nawiązką. Obraz jest po prostu rewelacyjny. Mimo, że oglądałem wersję "oszukane 3D" i obraz czasem, zwłaszcza podczas szybkiego ruchu kamery, się rozmywał, to i tak pozwalało mi to cieszyć się naprawdę genialnymi efektami specjalnymi. W wielu miejscach zastanawiałem się jaka część została nakręcona kamerą, a jaka wygenerowana komputerowo i nie potrafiłem odpowiedzieć na to pytanie. Zbliżenia wszelakich okazów flory i fauny na Pandorze były po prostu niesamowite. Wszystko doskonale ze sobą zgrane i cieszące oko. Muzyka nie jest może arcydziełem sama w sobie, ale stanowi niezłe tło dla całego obrazu. Tylko to co puścili podczas napisów końcowych zupełnie nie przypadło mi do gustu. Ponieważ mam lekki niedosyt, ze względu na miejscami wątpliwe 3D, wybieram się w piątek do IMAXa, żeby zweryfikować swoją ocenę części wizualnej ;] p.s. pozostaje czekać na Battle Angel Alita, a później może Avatar 2 ![]() Ostatnio edytowane przez jedii : 03-01-2010 o 22:28. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Porucznik
Miasto: Bytom
Podziękował: 19 Otrzymał 46 podziękowa(nia/ń) w 39 postach Siła Reputacji: 434
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No to kolega mial dobre skojarzenia
![]() pierwsza mysl jaka mi przyszla na mysl: o smerfy o pocahontas o tanczacy z wilkami ![]() i to wszystko w '3d' ! Gdyby film nie mial takich efektow specjalnych i takiej reklamy - nawet do kina bym nie zajrzal ba! moze nawet nie chcialoby mi sie marnowa miejsca na hdd. A tak otrzymalem srednia papke podana w epickim stylu , ktora zapewnila cholernie ciekawa rozrywke ! Trzeba zobaczyc ! Prznajmniej jak pomysle o 2012 w ktorym efekty takze mi sie podobaly (film sredni :/) to po avatarze juz o nim zapomnialem - przeminelo z smerfami ![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
MODERATOR
Miasto: ZielonaGóra
Podziękował: 84 Otrzymał 101 podziękowa(nia/ń) w 67 postach Siła Reputacji: 659
|
|
|
#10 |
|
Chorąży
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No więc, po drugim seansie muszę stwierdzić, że jeśli ktoś ma możliwość oglądnięcia w IMAXie, tam właśnie powinien się wybrać. Nie ma tu wątpliwości co jest 3D a co nie, wszystko jest ostre (poza tym co zostało rozmyte z premedytacją), wreszcie widać tę głębię obrazu. Chociaż w pewnym momencie oczy mnie bolały z nadmiaru szczegółów
Jedyny minus, to dla nieanglojęzycznych napisy - nie wiem jak inne kopie, ale ta którą ja oglądałem w Krakowie nie miała trójwymiarowych napisów i te często lądowały "pod" obrazem. A, że były małe i białe, stawały się bardzo nieczytelne. Ale, żeby nie było, to dalej pozostaje to samo 3D. Trochę ostrzejsze, wyraźniejsze i "głębsze", ale nie ma co popadać w skrajność i mówić, że to zupełnie inny film (a z taką opinią się spotkałem). W IMAXie jest lepiej, ale w zwykłym, cyfrowym, 3D też jest dobrze. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Kapral
Miasto: Kraków
Podziękował: 0 Otrzymał 0 podziękowa(nia/ń) w 0 postach Siła Reputacji: 124
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jedii, mógłbyś doprecyzować co miałeś na myśli przez "oszukane 3D"/cyfrowe 3D i w którym kinie byłeś?
Pytam bo sam chciałbym się przejść na Avatara i nie mogę się właśnie zdecydować do którego kina iść (Kraków). W szczególności twoje wypowiedzi mnie zbiły z tropu, gdyż wcześniej czytałem na FrazPC (http://www.frazpc.pl/b/251415) wątek poświęcony Avatarowi i tam gostek o xywce Mayor pisze coś wręcz przeciwnego - IMAX kicha, Dolby 3D rulez - i jest to dość przekonująco umotywowane. Ktoś jeszcze miał okazję porównać Dolby 3D z IMAXem? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Chorąży
haha, dokładnie moje odczucia (jeśli chodzi o pierwszego posta)
tyle, że na odwrót ![]() Cinema-City Bonarka ("oszukane"/cyfrowe 3D) - rozmyty obraz w dynamicznych scenach, gorsza głębia, trochę denerwujące okulary IMAX w Cinema-City Plaza ("prawdziwe" 3D) - zdecydowanie wszystko ostre (poza miejscami w których rozmycie było zabiegiem celowym, a takie miejsca łatwo poznać), lepsza głębia, okulary dużo wygodniejsze, aczkolwiek lekkie przekręcenie głowy powoduje utratę całego efektu 3D (akurat byłem na porannym seansie, rozespany i dużo głową kręciłem )Jeśli chodzi o głębię, to możliwe, że w IMAXie dopatrzyłem się jej więcej, gdyż znając już film mogłem się skupić na analizie poszczególnych fragmentów obrazu. Ale jeśli chodzi o ostrość, to zdecydowanie nie mogę się zgodzić. Ta w IMAXie była zdecydowanie lepsza niż w Bonarce (przede wszystkim jeśli chodzi o drugi i trzeci plan). No chyba, że w Multikinie mają lepsze projektory niż w Cinema-City. -edit- Na odczucia może wpływać też miejsce na sali, w IMAXie znajdowałem się na samym środku, w Bonarce trochę bardziej z boku (ale wydaje mi się, że nie na tyle, żeby to w czymś przeszkadzało, zwłaszcza, że początek był całkiem ostry, dopiero później było gorzej, jak się zaczęło robić "szybko") Zresztą myślę, że gdzie nie pójdziesz to będzie dobrze ![]() -edit2- Zupełnie nie mogę się zgodzić co do fragmentu o dźwięku. Dźwięk w IMAXie na pewno nie był cichy ![]() Za to obraz chyba faktycznie miał trochę gorsze kolory. Ostatnio edytowane przez jedii : 13-01-2010 o 00:41. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Gold Member
Miasto: POLSKA PIEKNA WIES
Podziękował: 27 Otrzymał 25 podziękowa(nia/ń) w 11 postach Siła Reputacji: 176
Reputacja: ![]() |
Bylem z rodzinka w Kinoplexie na 3D i niestety film mi sie nie podobał.
Nie lubię takich bajek połaczonych z S-F. Tanczący z wilkami i tyle. Efekty , efekty a reszta już była. To 3D tez mnie jakos w fotel nie wcisnęło. Moze za stary juz jestem, albo za duzo juz filmow widzialem. Jestem na NIE, choc w w skali do 10 daję 7. Nie wiem czy macie takie odczucie ale od kiedy w kinie mozna wszytko zrobic na komputerze, fabuła filmu (dla mnie najwazniejsza) schodzi na dalszy, gorszy plan. Pozdrawiam kinomaniaków!
|
|
|
#14 |
|
Chorąży
Nie da się ukryć.
Jeden z najlepszych filmów jakie widziałem to "12 gniewnych ludzi". Zero komputerów, greenboxów, blueboxów i cudacznych technik. 2 pokoje i 12 ludzi. Genialny film. Nakręcony 52 lata temu... Nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem nowy film na tym poziomie. Co nie zmienia faktu, że lubię bajki, także s-f i Avatar mi się podobał ![]() Kinomaniacy pozdrawiają Goscia. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Sierżant
![]() Zarejestrowany: Mar 2003
Miasto: .
Podziękował: 25 Otrzymał 3 podziękowa(nia/ń) w 1 poście Siła Reputacji: 181
Reputacja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sympatyczna bajka...
ale warto wydać pare groszy żeby zobaczyć te efekty... naprawde... nawet jeśli się nie lubi tego typu bajeczek.. polecam ![]() ps. czekam na 3Drip i google na plazmie 50 cali heheheh
|
|
|
#16 |
|
MODERATOR
Miasto: Strzyżów
Podziękował: 104 Otrzymał 39 podziękowa(nia/ń) w 36 postach Siła Reputacji: 431
uhuhu
dobrego pstryczka w nos film dostal na gali oskarowej ![]() |
|
|
|